joi, 10 martie 2011

The World We Live In

Ei bine , dupa cum stim cu totii , lumea in care traim nu este una perfecta. Peste tot pe unde de duci dai de persoane educate , cu bun simt , persoane care stiu ce inseamna sa fi tratat cu spatele de catre cei din jur. Dar oare toti sunt asa? Ei bine , va zic sigur ca nu. Va dau un exemplu: scoala generala.Toti am trecut prin aceasta perioada a vietii ; aici lucrurile stau exact pe dos: daca vrei sa fii “in grupul” celor din clasa ta , trebuie sa indeplinesti niste conditii foarte stricte ce trebuiesc urmate cu atentie si multa rabdare: in primul rand , trebuie sa ai in dulap numai haine de firma , la moda  , scumpe si pretentioase , de preferat facute de marii designeri ; in al doilea rand trebuie sa fii cu nasul pe sus , plin de tine si rau cu cei din jur , sa te dai mare si tare si sa te simti superioara ; in al treilea rand trebuie sa stii cum sa iti enervezi profesorii…pentru ca daca nu faci asta inseamna ca nu esti in stare de nimic ; in al patrulea rand nu trebuie sa fii tocilar , sa te intereseze scoala prea mult , dar sa ai note de trecere ; in al cincilea rand trebuie sa fii obsedat de revistele de moda si sa asculti muzica pe care o asculta si cei din grupul in care ai vrea sa intri , altfel o sa zica ca esti demodat ; si nu in ultimul rand trebuia sa fii NESIMTIT…vorbesc serios trebuie sa fii tupeist si nesimtit cu cei care nu fac parte din “grup”. Dar acum vine acel moment cand ne intrebam pe noi insine: Oare pot sa fac toate aceste lucuri? Oare merita sa ma schimb pentru ei? Daca intru in acest “grup” o sa fie acolo pentru mine cand o sa am nevoie? Sau o sa trebuiasca sa ii ajut numai eu? Mai sunt multe intrebari de acest gen la care raspunsul este numai unul: NU…oameni buni va spun din propria experienta ca nu merita sa faci toate aceste lucuri , deoarece acesti copii snobi si cu fite nu vor face nimic pentru tine , ba din contra te vor folosi in interesul lor. Iti vor spune lucruri de genul: Uite , tu esti mai aproape de profa , nu vrei sa o rogi tu sa ne lase sa mancam? Acesta ar fi un exemplu.In acest caz persoana in cauza este obligata sa faca ceea ce a fost rugata sa faca , deoarece in caz contrar , va fi indepartata de “grup” si nu va mai avea sanse sa intre in acest “grup”; in acest caz respectivul indeplineste cererea ce i-a fost atribuita  , pentru a se apropia mai mult de reusita.Dar oare face ceea ce trebuie? Evident ca raspunsul este NU. Nu faci ceea ce trebuie.Nu iti va fi mai bine in acest “grupusor” de copii snobi si cu nasul pe sus.
In cazul in care nu intri in “grupul fericit” cum ii numesc eu , vei avea ceva de suferit , pentru ca acesti copii isi vor bate joc de tine in toate modurile posibile pentru a te face sa regreti ca nu ai reusit sa intri in “grupul” lor . Dupa aceste umilinte , tu vei vrea sa mai incerci sa faci parte din “grup” , dar ei iti vor spune ceva de genul: Ne pare rau , noi am incercat sa te ajutam , sa intri in grupul nostru , dar se pare ca nu esti capabil(a). Dupa aceasta instiintare ti se va aduce la cunostinta de catre unul din membrii clanului ca mai ai o sansa , dar va trrebui sa te porti impecabil pentru a reusi. Si in cazul acesta , chiar daca tu te-ai comportat impecabil , aceste specimene de oameni tot te vor refuza ,doar pentru a te face sa te simti prost si pentru a-ti arata ca nu esti in stare de nimic si ca nu meriti sa intri intr-un asemenea “grup”. Dar nu trebuie sa te lasi influentat , deoarece acesti oameni nu merita atentia si grija ta.Daca vrei sa iti fie bine trebuie sa fi tu insuti si sa le intorci spatele.Pentru ca nu merita sa iti strici tu viata pentru ei.
Acum ca am incheiat acest subiect , sa trecem la altul care are legatura cu cel pe care l-am discutat mai sus.
La implinirea minunatei varste de 13-14 ani , este absolut obligatoriu sa iti creezi un cont HI5. Si nu oricum. Trebuie sa cuprinda poze in care iti tuguiesti buzele , te fardezi strident si iti iei haine cu 3-4 marimi mai mici pentru a-ti pune in evidenta “formele” . Dar oare chiar este necesar sa ne injosim atat pentru a avea prieteni?? Am ajuns sa trebuiasca sa raspundem cu DA acestei intrebari deoarece copiii din ziua de azi sunt cu totul altfel.Pentru ei prietenul/prietena ideala este acea persoana care are cele mai multe poze si cele mai mule commuri pe hi5, care este populara si placuta de toata lumea , cu un corp superb si par de invidiat.Dar sa nu uitam ca mai sunt si alte persoane pe langa acestea care au ceva special , dar care prefera sa tina pentru ei , poate pentru ca sunt mai timide sau pur si simplu nu le intereseaza.Deseori uitam de aceste persoane chiar daca nu ar trebui.
In ziua de azi , la varsta de 13-14 ani , un baiat se uita la tine doar daca indeplinesti aceste conditii: 1) sa ai muuulte commuri si poze pe hi5 2) in majoritatea pozelor sa fi mai mult dezbracata decat imbracata , aratand tot ce ai tu mai “bun” , 3) sa porti tocuri de aproximativ 8-10 cm pentru a parea mai fitoasa 4) sa injuri 5) sa ai tupeu si sa stii sa ii joci pe cei din jur pe degete , 5)sa nu iti pese daca ai facut pe cineva sa sufere 6) sa stii sa te “misti” 7) sa faci tot ce iti spune prietenul 8)sa bei alcool si sa fumezi  , ca altfel nu esti smechera ….si multe altele pe care nu mai are rost sa le amintim.
Stiti acele persoane care prefera o plimbare in loc de un club , un film bun in loc de o iesire in mall  , un instrument musical in loc de o trusa noua de farduri? Ei bine , aceste persoane sunt total izolate de cei care prefera exact opusul.Daca esti intrebat : tu ce faci in timpul liber si raspunzi: citesc o carte buna sau ma uit la un film cu o prietena la mine acasa , sa fi sigur ca vei fi luat in ras si comentat de toti colegii.. Pentru a evita aceste situatii , deseori alegi sa raspunzi astfel: merg in mall cu toata “gasca” ( folosesti acest cuvant pentru a fi mai la moda) sau merg la cumparaturi de “tzoale”.Dar uiti ca asta nu te reprezinta ,dar nu iti mai pasa atata timp cat respectivul si-a facut o parere buna despre tine. Ne schimbam pentru a fi pe placul celor din jur , ceea ce nu e bine , deloc. Dar ce putem face? Daca te duci la parinti si le povestesti despre aceste lucruri iti vor spune: asta e viata trebuie sa inveti sa ii ignori…dar cum sa faci asa ceva cand tu vrei sa fi populara si bagata in seama? Deci parintii nu prea te ajuta deoarece ei nu inteleg aceste situatii si dau vina pe tine ca nu esti in stare sa iti faci prieteni si sa intrii intr-un grup.Dar ei nu stiu cat de greu este sa faci acest lucru.
De cele mai multe ori , acesti copii care sunt indepartati de “grup” se imprietenesc foarte bine cu cei asemenea lor.Isi fac propria lor lume si le este foarte bine , dar membrii clanului fitos vor face orice pentru a-I umili pe acesti copii. Va fi o continua comeptitie si cearta intre membrii clanului si ceilalti.Dar pana la urma , ce putem face? Nimic si stiti de ce? Pentru ca acesti copii nu pot fi treziti la realitate , au un fel de cip in capusorul ala dat cu fixativ ce nu le permite o schimbare buna. Asa ca noi trebuie sa ii suportam , dar este foarte greu si dureros pentru ca au un stil de a te face sa suferi si sa te simti prost foarte bine structurat.
Multi dintre noi ne amintim si astazi acele zile din copilarie cand ieseam afara cu toti prietenii si de la bloc si de la scoala. Ei bine , acum lucrurile stau cu totul altfel. Multi dintre prietenii de la scoala nu vor sa iasa cu prietenii tai de la bloc , spun ca sunt deomodati , tarani si altele.Ei cred ca sunt prea perfecti ca sa iasa cu copiii aceia de la bloc. Dar daca stam sa ne gasndim , si copiii de la scoala sunt copii de la bloc pana la urma..nu este asa? Nu locuiesc intr-o vila cu trei etaje mobilata elegant si cu ultima generatie de televizoare , ci au o casa ca toti ceilalti , modesta.Bineinteles ca exista si copii cu o situatie financiara mult mai buna care isi permit o asemenea viata , dar nu foarte multi.De ce sa nu iesi afara cu acei copii? Sunt si ei oameni pana la urma si merita si ei atentie , poate ca nu au ultimele modele de haine si multe farduri , dar nu asta conteaza.Daca nu esti bine imbracat si cu nasu pe sus , risti sa stai in casa in timpul liber , deoarece colegii nu vor iesi cu tine , intrucat ei considera ca iti sunt superiori.Si acest lucru nu este adevarat. Intr-o clasa toti elevii sunt egali indiferent ce haine poarta sau ce parfum foloseste.Si ca tot am adus vorba de parfum , in zilele astea , daca esti intrebat cu ce parfum te dai si raspunzi : B.U sau X.O o sa fi luat peste picior si comentat astfel: vai da ati auzit cu ce parfum se da???!! Cum poate sa se dea cu asa ceva? Eu folosesc numai Bvlgari si Givanchy nu as cumpara niciodata asa ceva….cam asa se intampla deoarece viata la oras e mai rea decat jungla…
Multe scoli au o echipa de volei , sau de baschet depinde de scoala. Ei bine in aceasta echipa nu intra prea multi. De obicei echipele sunt formate din “grupurile” claselor.Iar cei mai slabuti , care nu stiu sa joace atat de bine , nu sunt bagati in seama , sunt dati la o parte. Dar merita si ei o sansa! Sunt si ei oameni si au dreptul sa invete un sport  , este dreptul lor de aia merg la scoala pentru a invata .
In unele scoli , nu in toate dar in majoritatea , elevii sunt obligati de catre scoala sa poarte uniforma. Si este un lucru foarte bun , enervant dar bun. Si stiti de ce? Pentru ca astfel membrii “grupului” vor trebui sa se imbrace cum se imbraca si cei care nu fac parte din grup , si nu vor mai putea sa se laude cu hainele lor de firma. Dar sa stiti ca ma insel. Uniforma de obicei este alcatuita dintr-o camasa alba cumparata de elevul respective si pantaloni negrii sau pentru vara , fusta cu un anumit imprimeu.Ei bine , ce credeti ca se intampla? Membrii “grupului” se duc prin malluri si isi iau cele mai scumpe si mai frumoase camasi albe , respecta si ordinul primit de la scoala , dar si ideile proprii.Dupa aceea fac la fel si cu pantalonii , iar cu fusta , deoarece nu se gaseste acel imprimeu prin magazine , se duc la un croitor ( de preferat cel mai bun din oras ) si isi fac fusta in felul urmator: mai scurta , mai stramta si cu mai multe pliuri. Dupa aceea ,  la scoala , vin la tine si incep sa iti povesteasca despre hainele lor : am fost ieri in mall cu o prietena si uite ce haine super mi-am luat! Pe camasa am dat cam un milion si jumatate iar pantalonii au fost vreo doua milioane ! nu ca e super? Dar in realitate , camasa  nu a costat un million jumate ci aproximativ optsute de mii , iar pantalonii aproximativ un milion. Dar tie iti spun ca au dat atat pentru a te intimida . De aceea nu este bine sa crezi tot ce ti se zice , deoarece de cele mai multe ori nu este adevarat.
Sa ne gandim putin.Daca te duci la diriginta ta sau la un profesor si ii spui ce iti fac colegii , ce iti spune?  Iti zic sa ii ignori si atat.Dar oare nu pot face mai mult decat sa spuna o singura propozitie? Evident ca nu…de ce sa faca pana la urma? nu le pasa pentru ca pe ei nu ii ajuta cu nimic.
<SI ASTA ESTE JUNGLA IN CARE TRAIM>
si nu se va schimba prea repede..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu